Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że pokrzywa nie jest zbyt przyjazną człowiekowi rośliną – najpewniej każdy z nas w swoim życiu przynajmniej raz doświadczył nieprzyjemnego w skutkach poparzenia przez pokrzywę. Niemniej jednak – roślina ta wykorzystywana jest od tysiącleci, między innymi w medycynie, a o prozdrowotnych właściwościach pokrzywy mówiły tak znamienite umysły, jak choćby ojciec współczesnej medycyny, a więc Hipokrates. Jak więc możemy wykorzystać pokrzywę w domowych warunkach?

Napar z pokrzywy.

Dostępne na półkach sklepowych herbatki z pokrzywy, czy też samodzielnie przyrządzone napary, polecane są osobom będącym na diecie, lub pragnącym zgubić nadmiarową ilość kilogramów. Pokrzywa w zauważalnym stopniu wpływa na procesy metaboliczne, wspomaga trawienie poprzez pobudzenie produkcji soków żołądkowych. Takie napary lub herbatki okazują się również skuteczne w przypadku osób, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu.

Lecznicze właściwości pokrzywy.

Pokrzywa od dawna jest z powodzeniem wykorzystywana w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Ze względu na swoje działanie moczopędne, okazuje się niezwykle pomocna podczas procesu oczyszczania organizmu oraz nerek, przez co polecana jest osobom, które zmagają się kamicą nerkową lub zapaleniem pęcherza.