Jesteś tym, co jesz – głosi popularne przysłowie. I nie ma w nim ani krzty fałszu, bowiem nasze nawyki żywieniowe w bezpośredni sposób wpływają na kondycję organizmu. Wszelkie negatywne skutki nieodpowiedniej diety odbijają się w pierwszej kolejności na naszej urodzie – możemy do tego zaliczyć powracający trądzik, wypryski skórne, osłabione paznokcie czy właśnie włosy. Kosmetyki, odżywki i regularna pielęgnacja są ważne, acz o wiele ważniejsza jest dieta – podpowiemy więc, czego unikać, a co jeść by cieszyć się zdrowymi i pięknymi włosami.

Co jeść?

W diecie na zdrowe włosy powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy z grupy B oraz A,E i C. Nie może także zabraknąć kwasów tłuszczowych Omega – 3, 6, jak i takich pierwiastków, jak żelazo, magnez, wapń, miedź czy cynk. Wspomniane kwasy znaleźć możemy w takich produktach, jak ryby – w szczególności łosoś, sardela czy sardynki. Jeżeli o witaminy A,E i C chodzi – ich największych źródeł powinniśmy szukać w zielonych warzywach, jajkach, orzechach.

Czego unikać?

Jeżeli chcemy zadbać o swoje włosy, czeka nas trochę wyrzeczeń. Istnieje bowiem wiele produktów, które negatywnie wpływają na ich kondycję. Czego więc unikać? W szczególności – alkoholu. Jego negatywny wpływ na nasze zdrowie jest znany od dawna, jednak szkodliwe działanie odczuć mogą także włosy. Warto także zrezygnować z produktów zawierających spore ilości cukru, a więc słodyczy.