Następstwem kolonizacji nowych kontynentów, a więc Ameryki Północnej i Południowej, było sprowadzenie do Europy wielu nieznanych dotychczas egzotycznych produktów, owoców, warzyw czy nawet zwierząt. Kiedy w XVI wieku cukier trafił na stary kontynent, niemal natychmiast zrobił ogromną furorę – choć początkowo, jedynie wśród ludzi o wysokim statusie społecznym – niemniej jednak, po dziś dzień cieszy się ogromną popularnością. Niestety, o czym przekonano się już przed wiekami – cukier jest dosyć szkodliwą i niezdrową substancją, zwłaszcza jeżeli spożywany jest bez umiaru. Czym więc możemy zastąpić ten popularny słodzik?

Dlaczego cukier jest niezdrowy?

Nie bez powodu cukier określa się mianem „białej śmierci”. Jeżeli spożywany jest w znacznych ilościach, w stosunkowo szybkim czasie doprowadzić może do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, miażdżycy tętnic czy stanów zapalnych – cukier ponadto zwiększa ryzyko wielu chorób serca. Przez cukier cierpi również nasze uzębienie, słodzik ten sprzyja powstawaniu próchnicy.

Miód.

Miód jest znany nam od wieków, obecnie istnieje jego wiele odmian, które różnią się nie tylko smakiem, lecz znajdującymi się w miodzie składnikami czy sposobem jego pozyskania. Co równie ważne, kupując miód, zwłaszcza z lokalnych pasiek, wspomagamy przemysł pszczelarski i dokładamy swoją cegiełkę do zwiększenia się populacji pszczół.

Cukier kokosowy.

Ten rodzaj cukru również ma swoje wady, lecz porównując go do tradycyjnego cukru – wychodzi obronną ręką. Jest to stosunkowo egzotyczny produkt, choć coraz częściej spotykany na sklepowych półkach w naszym kraju.