Warzywa i owoce to produkty, w których znaleźć możemy niezwykle cenne dla naszego organizmu związki, minerały czy witaminy – nic więc dziwnego, że powinny one stanowić wręcz obowiązkowy element naszej codziennej diety. Ze względu na fakt, że są one podatne na stosunkowo szybkie psucie się, w przeszłości korzystaliśmy z wielu metod umożliwiających ich konserwację. Wydawać się może, że w obecnych czasach – za sprawą postępu technologicznego – lodówka jest wszystkim, czego potrzebujemy, by móc jak najdłużej cieszyć się świeżymi owocami i warzywami. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niektórych warzyw i owoców nie powinno się przechowywać w lodówce. Często, najpewniej nieświadomie, tego rodzaju produkty nie są prawidłowo przechowywane, przez co stosunkowo szybko tracą na świeżości.

Jakich warzyw i owoców nie powinno się przechowywać w lodówce?

Warzywami i owocami, których nie powinno umieszczać się lodówce, są między innymi ogórki, pomidory, banany, gruszki, arbuzy, nektarynki, brzoskwinie czy ananasy. Wymienione warzywa i owoce o wiele gorzej znoszą niską temperaturę, przez co szybciej się psują. Schłodzone arbuzy smakują co prawda doskonale, jednak ten owoc w szczególności nie znosi niskich temperatur panujących w lodówce.

Szufladki w lodówce.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w specjalne szufladki i przegródki, z których każda pełni zupełnie odmienną funkcję. Możemy to zauważyć już po znajdujących się na nich oznaczeniach, które wręcz wprost informują nas o tym, do jakich przechowywania produktów służy dana szufladka. Należy również pamiętać o tym, że warzywa i owoce nie powinny być składowane razem. Jeżeli chcemy, by zachowały one świeżość przez jak najdłuższy czas, zadbajmy o to, by regularnie pozbywać się nagromadzonej wilgoci – zaleca się również podkładanie pod warzywa i owoce papierowych ręczniczków, będą wchłaniać nadmiar wilgoci.