Kuchnia wegetariańska zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Przepisy bez mięsa to dania nie tylko bardzo smaczne, ale i efektowne. Przy odrobinie zaangażowania szybko przygotujemy coś pysznego, co przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom.

Przepisy są tak naprawdę bardzo proste. Dzięki dużej zawartości warzyw i błonnika dania wegetariańskie korzystnie wpływają na nasze zdrowie i kondycję organizmu. Serwując danie obiadowe, przekonasz się, jak wielowymiarowa potrafi być kuchnia bezmięsna.

Zapiekane naleśniki z warzywami pod serową pierzynką

Taka propozycja podania naleśników przypadnie do gustu wielbicielom tej potrawy, nie tylko na słodko. Na początek musimy przygotować placki naleśnikowe.

Najlepsza naleśniki to połączenie kilku składników:

  • 1,5 szklanki mąki
  • jednego jajka
  • szklanki mleka
  • szklanki wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki  proszku do pieczenia

Po wymieszaniu wszystkich składników konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Smażymy placki na lekko otłuszczonej patelni.

Farsz do naszych naleśników możemy przygotować z ulubionych warzyw. Najlepiej sprawdzą się: cebula, papryka, fasolka szparagowa, brokuł i pieczarki.

Kroimy wszystkie produkty w niezbyt dużą kostkę i dusimy na patelni z odrobiną masła. Ponieważ warzywa będą puszczać sok, należy poczekać, aż nadmiar płynu odparuje. Przyprawiamy do smaku.  Przygotowaną potrawkę przekładamy pojedynczo na placki naleśnikowe, a następnie zawijamy w rulon. Każdy z rulonów wkładamy do naczynia do zapiekania.

Gdy wypełnimy je całe, zalewamy naleśniki śmietanką kremową i posypujemy nasze danie tartym serem. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni i zapiekamy przez około 20 minut. Po tym czasie, serwujemy chrupiące naleśniki w kremowym sosie z apetycznie ciągnącym się z serem.

Potrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania, a jej smak zachwyci wszystkich naszych gości.

źródło: https://kuchnia24h.pl/ – blog z przepisami na pyszne dania