Zamówienia posiłków na wynos i usługi cateringowe cieszą się dziś ogromną popularnością. Firmy zapewniające takie usługi muszą zaopatrzyć się w odpowiednie opakowania do transportowania potraw, ale i akcesoria, takie jak jednorazowe sztućce.

Sztućce na raz

Widelce, łyżki i noże jednorazowego użytku to niezbędne akcesoria, w jakie zaopatrują się najróżniejsze punkty gastronomiczne, takie jak restauracje, bary, kawiarnie bądź firmy cateringowe. Trwałe sztućce jednorazowe warto przechowywać również w domu prywatnym na wszelkiego rodzaju ogrodowe przyjęcia czy pikniki w miejskim parku. Takie widelce, łyżki i noże są bardzo wygodne, a przy tym również higieniczne i to bez względu na to, jaki materiał użyto do ich produkcji, ponieważ muszą one posiadać atesty, które pozwalają im na bezpośredni kontakt z żywnością. Inną zaletą takiego rozwiązania jest niska cena. Sztućce jednorazowego użytku to znakomita alternatywa dla tradycyjnych noży, widelców i łyżek wykonanych z metalu.

Sztućce plastikowe – wytrzymałe i popularne

Dużą popularnością zawsze cieszyły się sztućce wykonane z tworzywa sztucznego – były i są wybierane zarówno przez punkty gastronomiczne, jak i osoby prywatne. Jednak od jakiegoś już czas coraz więcej osób decyduje się na rozwiązania ekologiczne. Dzieje się tak dlatego, że w ostatnich latach ekologia stała się niezwykle ważna dla społeczeństwa. Plastikowe sztućce mają jednak wiele zalet, które przewyższają inne rozwiązania – są one bardzo lekkie, wygodne, trwałe i higieniczne. Ponadto mają niewielki rozmiar i są cienkie, dzięki czemu łatwo je przechowywać czy transportować.

Sztućce z drewna – alternatywa plastiku

Produkty wykonane z plastiku już od jakiegoś czasu są zastępowane przedmiotami z biodegradowalnych materiałów. W ciągu najbliższych lat Unia Europejska chce całkowicie wyeliminować wiele plastikowych przedmiotów z rynku. Punkty gastronomiczne jednak nie zostaną z niczym – już teraz można zaopatrzyć się w sztućce jednorazowe z ekologicznych materiałów, takich jak drewno czy bambus. Widelce, łyżki i noże z tych materiałów są również bardzo tanie, a przy tym wytrzymałe i nie mają tak negatywnego wpływu jak ich plastikowa alternatywa. Ponadto takie widelce, łyżki i noże znakomicie zastąpią plastikowe odpowiedniki. Jednorazowe sztućce z drewna posiadają wszystkie właściwości, dzięki którym stanowią znakomity wybór. Sztućce te są bardzo wytrzymałe i sztywne, dzięki czemu można nimi pokroić każdy rodzaj pożywienia. Warto także zauważyć, że tego rodzaju rozwiązania mają również niezwykle korzystny wpływ na wizerunek punktu gastronomicznego czy firmy cateringowej, która korzysta z takich narzędzi. Z racji tego, iż są one biodegradowalne klienci postrzegają firmę stosujące takie sztućce jako miejsce, które dba o naturę i szanuje środowisko naturalne. Należy zauważyć, że obecnie wielu klientów wybiera daną restaurację czy firmę, bo na co dzień wykorzystują one ekologiczne rozwiązania.