Lodówka to jedno z najważniejszych miejsc w całej kuchni. To tam przechowujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania dania, ulubione przekąski czy gotowe potrawy zachowane na później. Niestety, ale wiele osób produkty spożywcze przechowuje w nieodpowiedni sposób, a to sprawia, że szybciej się psują. O czym więc pamiętać, chcąc właściwie przechowywać jedzenie?

Odpowiednia temperatura.

Nowoczesne lodówki umożliwiają dowolne ustawianie temperatury w określonym zakresie. Warto wiedzieć, że im niższa temperatura, tym żywność dłużej zachowa świeżość, a przy tym zminimalizujemy możliwość pojawienia się bakterii. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy ustawić lodówkę w tryb mrożenie – optymalna temperatura powinna wynosić od 0 do 5 stopni.

Korzystaj z szufladek zgodnie z ich przeznaczeniem.

Dolne szufladki w większości lodówek są przeznaczone najczęściej na owoce, warzywa a najniższa półka – na surowy nabiał. Górne półki przeznaczone są do przechowywania podstawowych produktów, a więc serów, gotowych dań czy pakowanych szynek.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Przede wszystkim – gorących oraz ciepłych posiłków, a więc takich, które przed chwilą zostały przygotowane. Jeżeli nie mamy czasu, by zjeść przygotowane danie, pozostawmy je do ostudzenia. Umieszczanie w lodówce gorących dań może doprowadzić do jej usterki.