Od wielu lat korzystamy z patelni teflonowych. Ich powłoka jest gładka i nieprzywierająca, dzięki czemu umożliwia smażenie potraw bez dodatku tłuszczu. W ostatnich latach wokół teflonu pojawiły się kontrowersje. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy patelnia teflonowa jest szkodliwa dla zdrowia i czy można z niej korzystać w kuchni.

Patelnia teflonowa wykonana jest zazwyczaj ze stali, a jej wnętrze pokryte jest powłoką teflonową. Sprawia to, że patelnia jest wytrzymała, łatwa do utrzymania w czystości, a do jej gładkiej powierzchni nie przywierają potrawy. Z biegiem użytkowania powłoka teflonowa może jednak zacząć się łuszczyć, odsłaniając materiał, z którego została wykonana patelnia. Przeprowadzone badania dowodzą, że sam teflon jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, nie wchłania się w jelicie, nie jest metabolizowany i jest wydalany w postaci niezmienionej wraz z kałem. Oznacza to, że patelnia teflonowa nie stwarza dla nas żadnego zagrożenia. Szkodliwe mogą się okazać natomiast warstwy znajdujące się pod teflonem, a dokładniej rozmaite kleje, za pomocą których pokrywa się patelnię powłoką teflonową. Właśnie dlatego porysowaną patelnię teflonową należy po prostu wyrzucić. Należy pamiętać, że patelnia teflonowa będzie bezpieczna dla naszego zdrowia pod warunkiem, że będziemy prawidłowo z niej korzystać. Producenci zalecają, aby na patelni teflonowej smażyć potrawy w maksymalnie 250 stopniach Celsjusza. Dlaczego? Mimo że teflon jest odporny na bardzo wysoką temperaturą, ponieważ topi się dopiero przy 320 stopniach Celsjusza, przegrzany może wydzielać szkodliwe opary i wywoływać tak zwaną grypę teflonową. Jeśli zatem będziemy przestrzegać zaleceń producentów, możemy śmiało korzystać z patelni teflonowej.

Jak przechowywać koperek?