Znajdujące się w wodzie składniki i związki podczas gotowania mogą przekształcić się w węglany, a więc – potocznie nazywany kamień, który z czasem zaczyna osadzać się na ściankach naszego czajnika. Gromadzenie się kamienia w czajniku jest naturalnym procesem – stosowanie specjalnych filtrów do wody może jedynie ograniczyć ten problem, lecz na ten moment, nie jesteśmy zwyczajnie się go całkowicie pozbyć. Stąd po pewnym czasie, zmuszeni jesteśmy odkamienić nasz czajnik. Jak jednak można to zrobić?

Czy usuwanie kamienia z czajnika jest konieczne?

Choć nagromadzony w czajniku kamień nie jest praktycznie w żadnym stopniu groźny dla naszego zdrowia, to jednak jego regularne usuwanie jest zwyczajnie konieczne. Wynika to z faktu, że znajdujący się w czajniku kamień zmienia – na gorszy – smak zagotowanej wody, a przy tym, jeżeli zapomnimy o tej czynności, zwyczajnie skrócimy żywotność czajnika.

Usuwanie kamienia z czajnika.

Usuwanie się nagromadzonego w czajniku kamienia nie jest trudnym zadaniem, lecz cały proces pochłonąć może stosunkowo sporą ilość czasu. Na sklepowych półkach możemy natrafić na specjalistyczne preparaty do odkamieniania czajnika, jednak znaczna część osób preferuje wykorzystanie domowych i naturalnych sposobów. Najpopularniejszy sposób umożliwiający odkamienienie czajnika polega na wykorzystaniu octu – w tym celu rozcieńczamy ocet w proporcjach 1:1, wlewamy do czajnika i pozostawiamy na przynajmniej kilkanaście godzin. Z domowych metod możemy również wspomóc się sodą oczyszczoną czy kwaskiem cytrynowym – sposób ich użycia wygląda niemal identycznie, jak w przypadku octu. Jeżeli zależy nam na szybszym efekcie, warto wybrać się do sklepu celem zakupu specjalistycznego preparatu odkamieniającego.