Wiosna i zbliżające się lato to nie tylko czas wakacji i wypoczynku, lecz także wzmożonej pracy na naszych ogródkach i działkach. Owocowe drzewka i rośliny nie tylko upiększają nasz ogród, lecz także stanowią źródło cennego, i co najważniejsze, w pełni naturalnego pożywienia. Nie wszystko jednak zdołamy spożyć, toteż część owoców przeznaczamy na przetwory, a inne zwyczajnie zamrażamy. Jakie jednak owoce mogą zostać zamrożone i na jak długo?

Nie wszystkie owoce można mrozić.

Mrożenie owoców może sprawić, że te pozbawione zostaną cennych minerałów i wartości odżywczych. Równie istotny jest fakt, że proces ten wpływa także na smak samego owocu jak i jego formę. Mrożenie szczególnie źle znoszą takie owoce, jak banany, pomarańcze, awokado, winogrona, arbuzy i grejpfruty.

Jakie owoce można mrozić?

Najczęściej mrożonymi owocami są truskawki, śliwki, jagody, wiśnie oraz czereśnie. Zdecydowanie warto jest również skorzystać ze specjalnych pojemników, lub woreczków przeznaczonych do przechowywania i mrożenia owoców. Jeżeli chodzi o to, jak długo mogą być mrożone owoce – przyjmuje się, że czas ten powinien maksymalnie wynosić do 4-5 miesięcy. Choć jak wspomnieliśmy – bananów nie powinno się mrozić, to są one jednak zdatne do spożycia nawet po półrocznym przechowywaniu w zamrażalniku.