Zależy to od naszej indywidualnej decyzji i preferencji.

Włączenie ryb w skład naszych posiłków wydaje się pożyteczne dla naszego organizmu, bo są doskonałym źródłem jeśli chodzi o łatwo przyswajane białko z dużą wartością odżywczą. Mieszczą w sobie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminy: A, D i E.

Wartościowe gatunki ryb, którymi można zastąpić mięso

Łosoś

Dla osób, które mają problemy z artretyzmem bądź stawami, łosoś będzie dobrym wyborem. Bioaktywne peptydy w nim zawarte zwiększają syntezie kolagenu, co ma znaczący wpływ na prawidłowe działanie stawów.

Kolagen odnosi skutek przy kontrolowaniu ciśnienia krwi, rozluźnia i czyści ściany naczyń krwionośnych. Odpowiedni łosoś o gładkiej i lekko wilgotnej skórze z przejrzystymi oczami, zawierający łagodni zapach wywoła pozytywny efekt dla naszego organizmu.

Dorsz

Bardzo zdrowa ryba, bogata pełna wartościowego białka. Jeśli szukasz alternatywy dla czerwonego mięsa i drobiu, to będzie to dobry zamiennik. 100 gram porcji dorsza zaspokoi w połowie nasze dzienne zapotrzebowanie na selen. Ponadto dorsz ma w sobie niemało fosforu i witaminy B12.

Ta chuda ryba posiadająca kwasy tłuszczowe omega-3 chroni nas przed chorobą Alzheimera i alergiami. To z tej ryby pozyskuje się tran, który pobudza organizm do wzrostu odporności.

Makrela

Jeden z popularniejszych gatunków ryb. Bardzo zdrowa ryba z dużą ilością selenu, dzięki któremu regeneracja komórek jest szybsza a układ odpornościowy działa wydajniej. Makrela zawiera kwasy omega-3,witaminę D,D3. Witamina D3 wpływa dobrze na kości i zęby.

Jednakże posiłek z tej ryby kumuluje związki rtęci w organizmie, dlatego kobiety, które karmią piersią, lub są w ciąży powinny uważać ile jej spożywają.

Karp

Posiłek z tej ryby nada się dla osób uprawiających sport . Dostarczy dużo energii, uzupełni odżywcze składniki, a także przyśpieszy syntezę nowych białek w mięśniach. Karp również jest zbawienny dla nadwyrężonych stawów.

Leszcz

Bogaty w wiele witamin także tych z grupy, które wspaniale wpływają na harmonijną pracę układu nerwowego. Dzięki spożywaniu leszcza zmniejszamy możliwość tworzenia się nowotworów i choroby wieńcowej.

Tutaj interesujących artykuł o sposobach przyrządzania ryb.

Każda ryba spożywana w odpowiedniej dziennej porcji dostarczy nam różnych witamin

Powinniśmy wybierać świeże i zdrowe ryby. Do wartych zjedzenia ryb należą też śledzie, pstrągi, węgorze czy sandacze. Organizacje zdrowia zalecają spożywanie ryb minimum 2 razy w tygodniu.

Dzięki zawartych w rybach składnikach odżywczych możemy zastąpić posiłki z dużą ilością mięsa na takie, które będą zapobiegać wielu chorom i wpłyną zbawiennie na naszą koncentrację i pamięć.